Bezienswaardigheden in Alicante

De meeste reizigers die er voor kiezen om een vakantie naar Alicante of de Costa Blanca te boeken doen dit uiteraard om er een heerlijke zon-, zee-, strandvakantie te beleven. Een dergelijke vakantie staat vooral in het teken van lekker zwemmen, genieten aan het strand, lekker eten en drinken, gewoon intens ontspannen dus. Toch mag er niet over het hoofd worden gezien dat zowel Alicante als haar omgeving verschillende interessante bezienswaardigheden telt. Stel jij jezelf ook wel eens de vraag; “wat te doen in Alicante”? Wij hebben alle bezienswaardigheden van Alicante voor jou verzameld en stellen ze op deze pagina graag aan je voor!

De leukste Activiteiten & Tours in Alicante

Castillo de Santa Barbara

Castillo de Santa Barbara

Op de berg Benacantil die hoog boven Alicante uittorent vinden we het Castillo de Santa Barbara terug. Het fort werd in vroegere tijden vooral gebruikt om potentiële vijanden te spotten waardoor er vroegtijdig actie kon worden ondernomen. Over het ontstaan en bijgevolg de ouderdom van het fort doen verschillende berichten de ronde. In eerste instantie werd er bijvoorbeeld gedacht dat de burcht afkomstig zou zijn uit de negende eeuw, maar inmiddels zijn er aanwijzingen gevonden dat een niet onbelangrijk deel van het fort afstamt uit de zestiende eeuw. Het kasteel bleef jarenlang een verdedigende functie hebben voor de stad en haar omgeving tot er uiteindelijk in 1963 voor werd gekozen om het open te stellen voor het publiek. Tijdens een bezoek of een verblijf in Alicante is het in ieder geval beslist de moeite waard om het Castillo de Santa Barbara even te ontdekken!

Explanada de España

Een absolute must voor elke bezoeker van Alicante is een bezoek brengen aan de Explanada de España. Het betreft hier een sublieme promenade welke niet alleen tijdens de dag, maar ook ‘s nachts heel wat bezoekers lokt. Het is mogelijk om over de Explanada de España te wandelen tot aan het Canalejas Park. Aan de andere zijde loopt de promenade tot aan de haven van Alicante.

Het hele jaar door, maar zeker tijdens de vaak hete zomermaanden is Explanada de España een geliefkoosde bestemming plaats bij zowel toeristen als locals. De ligging van de promenade aan de zee zorgt er namelijk voor dat je hier kan genieten van een deugddoend zeebriesje. Deze brengt op de heetste dagen van het jaar gelukkig wat verkoeling. Hier en daar duiken tafeltjes op waar je een potje kan schaken. Tijdens de avond is een wandeling maken over de Explanada de España extra interessant voor verliefde koppeltjes. Het geheel doet dan immers ongelofelijk romantisch aan.

Plaza del Ayuntamiento

Het Plaza del Ayuntamiento is een bijzonder belangrijk plein in Alicante welke over een prachtige uitstraling beschikt. Dit niet in het minst onder invloed van het indrukwekkende stadhuis welke in barokstijl is opgetrokken. Voor de realisatie er van moeten we terug in de tijd naar de achttiende eeuw. Het stadhuis komt van de hand van de bekende architect Lorenzo Chápuli. De gebouwen welke zijn terug te vinden aan de Plaza del Ayuntamiento zijn allemaal goed onderhouden waardoor enkele waardevolle kenmerken uit de voorgaande eeuwen tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven. Aan de ingang van het stadhuis kan er nog een bezienswaardigheid worden aangetroffen. Het betreft hier het punt welke luistert naar de naam ‘Cota Cero’.

Basilica de Santa Maria

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Alicante is de zogenaamde ‘Basilica de Santa Maria’. Deze op zich best sobere basiliek is gebouwd op de resten van een moskee welke werd gebouwd ten tijde van de Islamitische heerschappij. Bij het aanschouwen van de basiliek valt meteen de gotische stijl op. Deze was zeer kenmerkend voor de periode tussen de twaalfde en de zestiende eeuw. In de Basilica de Santa Maria zijn heel wat rijkelijk gedecoreerde kunstwerken terug te vinden en te aanschouwen. Het betreft hier onder meer een gouden altaar welke stamt uit de periode van de achttiende eeuw. De vele kunstwerken die aangetroffen kunnen worden in de Basilica de Santa Maria zorgen er voor dat dit gebouw absoluut niet mag ontbreken op jouw verlanglijstje.

De leukste Activiteiten & Tours in Alicante

Playa del Postiguet

Heel wat mensen gaan op vakantie naar Alicante omdat je er kan genieten op tal van prachtige stranden. Eén van deze stranden luistert naar de naam ‘Playa del Postiguet’. Dit mooie zandstrand beschikt over een lengte van zo’n 900 meter en is gelegen op een zeer mooie locatie. Ze bevindt zich dan ook aan de voet van de berg ‘Monte Benacantil’. Het is op deze berg dat ook het kasteel ‘Castillo de Santa Barbara’ is terug te vinden.

Je kan er niet alleen voor kiezen om op het Playa del Postiguet te relaxen onder de zon, daarnaast kan je er ook een leuk potje beachvolleybal spelen. De voorzieningen die je hier aan kan treffen zijn bovendien uitstekend te noemen. Dit maakt Playa del Postiguet tot één van de fijnste plaatsen van Alicante. Bovendien kan je een strandbezoek ook altijd combineren met een bezoek aan de andere bezienswaardigheden die in de buurt zijn gelegen.

El Barrio

Doorheen de stad Alicante en haar omgeving lopen verschillende, toeristische routes. Eén van deze routes leidt naar het kasteel ‘Castillo de Santa Bárbara’. Deze route wordt aangevat in het oude stadsdeel dat luistert naar de naam El Barrio. Dit is samen met Casco Antigue één van de meest traditionele wijken die Alicante te bieden heeft. Het gebeurt niet zelden dat er speciale bloedprocessies door deze wijk trekken die zeer traditiegebouw verlopen. Het karakter van El Barrio met haar vele trapjes waarbij er verschillende niveaus worden aangedaan zorgt er voor dat het uitzicht vanaf diverse plaatsen werkelijk als fantastisch kan worden bestempeld.

Casco Antiguo

Casco Antiguo

Tussen de zogenaamde Rambla Méndez Núñez, de Monte Benacantil en het strand van Alicante is het historische stadsdeel ‘Casco Antiguo’ terug te vinden. Dit stadsdeel staat er om bekend heel wat interessante bezienswaardigheden te bevatten. Het gaat hierbij onder meer om:

  • De Basílica Santa Bárbara;
  • Het Palacio Maissonave;
  • Het Teatro Principal;
  • De Plaza Ayuntamiento;
  • Mercado Central;

Buiten het feit dat er in Casco Antiguo heel wat mooie, waardevolle bezienswaardigheden zijn terug te vinden is het ook gewoon een aanrader om door dit stadsdeel te wandelen. Wanneer je totaal onvoorbereid een dergelijke wandeling maakt zal je regelmatig op plaatsen komen die je met verstomming zullen slaan. Dit is absoluut één van de mooiste en meest bezienswaardige delen van de stad Alicante!

MACA

In het hart van de stad Alicante is het zogenaamde ‘MACA’ terug te vinden. Het betreft hier het museum voor hedendaagse kunst. De naam ‘MACA’ is uiteraard slechts een afkorting. In haar totaliteit luistert dit museum dan ook naar de naam ‘Museo de Arte Contempor?neo de Alicante’. Het museum werd opgericht in het jaar 1976 door de Spaanse kunstenaar Eusebio Sempere. Deze kunstenaar staat tot op de dag van vandaag in het bijzonder bekend omwille van zijn abstracte werken en de speelsheid met het licht die hij steevast aan de dag wist te leggen.

Verschillende van de werken van deze gerenommeerde, Spaanse kunstenaar zijn in het MACA te bezichtigen. Het MACA museum is terug te vinden in de zogenaamde Casa de la Asegurada. Dit gebouw dateert uit de zeventiende eeuw. Het gebouw dateert reeds van het jaar 1685 en werd oorspronkelijk gebouwd in een barokke stijl. Vandaag de dag mag de Casa de la Asegurada zich het oudste gebouw van de stad Alicante noemen.

Paseíto Ramiro

Op verschillende plaatsen verspreid over de stad Alicante zijn nog verschillende bezienswaardigheden uit het verleden terug te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld de restanten van de verdedigingsmuren die bewaard zijn gebleven bij Paseíto Ramiro. Dit deel van de stad kan je terugvinden tussen de straten Calle Jorge Juan en Calle Juan Bautista Lafora. Deze zijn in de directe nabijheid van het strand gelegen. Het zogenaamde Ramiro Paseíto plein luistert ook wel naar de naam ‘Paseo Ramiro of Mirror Ramiro’. In het verleden genoot deze locatie bijzonder veel aanzien, niet in het minst omdat ze was aangekleed als romantische tuin. Pas in een latere fase werden er heel wat gebouwen opgetrokken.

Het Tabarca Eiland

Het mag dan geen bezienswaardigheid zijn van Alicante zelf, toch is het zo dat veel mensen die in Alicante verblijven ze even gaan bezoeken. Het zogenaamde Tabarca eiland is gelegen op een afstand van zo’n 15 kilometer van Alicante en is gelegen in de Middellandse Zee. Het betreft hier een beschermd gebied welke zich uitstekend leent voor het spotten van vogels evenals om te snorkelen. Het eiland beschikt over een klein dorpje evenals een strand. Elke dag opnieuw vertrekken er drie boten vanuit de haven van Alicante die dit eiland aandoen. Ben je op het Tabarca eiland? In dat geval is het ook altijd interessant om de lokale lekkernij ‘caldero’ te proeven.

De haven van Alicante

haven van alicante

Last but not least is er natuurlijk nog de ‘Puerto Deportivo’, de haven van Alicante. Alicante staat er om bekend een belangrijke havenstad te zijn en een bezoekje aan deze locatie mag dan ook zeker niet ontbreken. Sterker nog, dit is één van de vaakst gefotografeerde bezienswaardigheden van Alicante. Het moet dan ook gezegd, de haven is inderdaad een fantastische plaats om in rond te wandelen. Je treft er vele prachtige jachten aan evenals gezellige restaurantjes en een bloeiend uitgaansleven. Je kan vindt hier niet alleen enkele uitstekende clubs terug, wat bovendien ook te denken van enkele casino’s om je geluk in te beproeven? Ook het gratis museum over de bekende Volvo ocean race is absoluut een aanrader om te bezoeken.

De leukste Activiteiten & Tours in Alicante